Tage Åström

Författare samt tidigare chef för SSI

 2014

"Bakom kulisserna på Nyqvists nya Hollywood-serie"


 

Reportage från inspelningen av TV-serien "100 Code", serien jag arbetat med i LA och som nu spelas in i vackra Sverige. Under inspelningen är jag främst konsult åt Mikael Nyqvist och Dominic Monaghan för att få dem att agera som snutar.

Här är länken till artikeln!

"Äntligen är den här, "Kodnamn Mormor"! 

En bok som jag är glad att jag vågade, och orkade, skriva. Blev en känslomässig resa som jag aldrig kommer att glömma, lika lite som jag kommer att glömma min informatör och infiltratör Mormor...  

Vill du veta mer om boken så finns säljbladet för nedladdning här!

GALAPREMIÄR ”Robocop”

Var på galapremiären av ”Robocop”, en riktigt bra actionrulle där jag åtminstone kan ta åt mig äran av Joels vapenhantering. Tror inte han missade med ett enda skott i filmen…  

Blev själv intervjuad i direktsändning i 4:an om hur det var att träna Joel. Blev sedan otroligt överraskad när även Joel nämnde mig i flera av intervjuerna.  


 


 


 


 


 


 


 

 

Las Vegas "Shot Show 2014"

 

När jag ändå var i Los Angeles och jobbade i tre veckor så passade jag självklart på att åka till ”Shot Show 2014” i Las Vegas. Finns mycket att säga om den mässan: 1600 utställare och 100 fotbollsplaner stor säger väl ändå en del om mässans omfattning.

Var självklart även i den stora 5.11 montern eftersom ”Johan Falk” produktionen samarbetar med 5.11 sedan lång tid tillbaka. Kan konstatera att det är mitt favoritmärke både när det gäller kläder, kängor, ryggsäckar, knivar, ja i stort sett allt!  

Min vanligaste kommentar under de två dagarna på mässan var ”men tar det aldrig slut?”  Besökte självklart Aimpoints snygga monter där den stora begivelsen för dagen var en match i armbrytning mellan mig och Magnus Samuelsson, världens starkaste man. För övrigt en väldigt ödmjuk och trevlig kille.

Matchen? Oavgjord, men jag hade honom nästan…Eller mer troligt, liraren hade knäckt mig som en tändsticka om han hade velat… 

FÖREDRAG

I Las Vegas var jag även inbjuden av min vän Kenji Gallo att lyssna när han och två ”kollegor” höll ett föredrag. Kenji är en av FBI:s mest framgångsrika infiltratörer tillsammans med Frank Calabrese JR.  Den tredje föredragshållaren, Andrew DiDonato, blev ett av FBI:s viktigaste vittnen i kampen mot Maffian i New York.

Vi pratade länge efter föredraget och jag kan bara konstatera att USA har en helt annan lagstiftning och andra resurser än lilla Sverige. I och för sig inget nytt men ändå lika fascinerande varje gång att höra skillnaderna.

Skulle kunna skriva hur mycket som helst om dessa män och vad de har åstadkommit men väljer istället att skriva en kort sammanställning här nedan. Jag har inte lusläst alla tre böckerna ännu men den gemensamma nämnaren som känns tydligt är att de inte försöker att glorifiera eller försköna hur de levt tidigare som grovt kriminella.   

Kenji Gallo

Kenji Arbetade år FBI i nio år som informatör och infiltratör, när han värvades var han en storskalig narkotikalangare i Orange County. Att försöka spalta upp vad han åstadkommit under sina år som informatör och infiltratör skulle ta alltför lång tid. Gå istället in och läs på hans hemsida:

Efter att Kenji varit i FBI:s vittnesskyddsprogram i flera år lever han idag med ny identitet i Kalifornien. 

Kenji har skrivit en bok om sitt liv, ”Breakshot”. En spännande bok som jag varmt kan rekommendera. 

Besök gärna hans hemsida här!


 

Frank Calabrese JR

Frank är uppväxt i en maffiafamilj i Chicago där hans pappa var officerare.

Innan han värvades hade FBI löst 8 maffiarelaterade mord i modern tid. När Frank var färdig med sitt arbete hade de löst ytterligare 40! Och detta efter endast sex månaders arbete där allt som sades spelades in och användes som bevis. Ett arbete som bedrevs både inne på ett fängelse likväl som ute på gatan.

Frank vittnade dit 14 av de högsta ledarna för maffian i Chicago, inklusive sin egen pappa som verkade ha varit allt annat än en bra förälder och förebild... 

2011 gav Frank ut sin bok, ”Operation Family Secrets ” som omedelbart blev en bestseller, jag kan förstå varför efter att ha läst tre kapitel…

Andrew DiDonato

Andrew växte upp i Brooklyn, New York. Hans farbror var ”Capo” i Genovese familjen så det stod tidigt klart vad Andrew skulle ”syssla” med.

När Andrew var 12 år gammal mördades farbrodern och kort därefter även dennes son.

Trots det blev Andrew 17 år gammal medlem i Nicholas Corozzos gäng som ingick i den fruktade Gambino familjen, en av de tyngsta maffiafamiljerna i New York. När han var 31 år gammal jagades han av både maffian och polisen av varandra helt olika skäl. Polisen hann ta honom innan han mördades och därefter berättade han allt, eller troligtvis nästan allt, för polisen.

Även Andrew har skrivit en bok, ”Surviving The Mob”, där han berättar om sitt liv som mafioso och som kronvittne för FBI.

    

 

MIN VARDAG I LOS ANGELES


 

Med tanke på att jag skriver om både besök i Las Vegas och på skjutbanor kan jag förstå om ni tänker ”jobbar aldrig karln´?” Men se det gör jag, troligtvis mer än de flesta andra utan att låta alltför oödmjuk.

Bakom denna anonyma vägg ligger kontoret där vi sitter och jobbar med vad som hittills har varit ett hemligt filmprojekt. 

Men nu kan jag avslöja att projektet heter ”The Hundred Code” och är en svensk-amerikansk TV-serie som skall börja spelas in under våren i New York och Stockholm. Första säsongen kommer att består av 12 avsnitt.

Huvudkaraktärerna i serien är ingen mindre än Michael Nyqvist samt Dominic Monaghan, bland annat känd från ”Sagan om ringen” trilogin, ”Lost” samt ”X-men”.  

Ser verkligen fram emot att få jobba med dessa vansinnigt duktiga skådespelare. Eftersom de bägge spelar poliser i serien så kommer mitt arbete under våren och sommaren att byta fokus från manusbearbetning till att mer handgripligt på plats visa dem hur de ska agera för att det skall kännas så realistiskt som möjligt.

De kommer självklart även att få en ordentlig utbildning när det gäller vapen, taktik samt andra ”bra-att-ha-knep” som de kan ha nytta av när de spelar poliser…


 

Min duktige kollega, PJ, visar sin senaste tatuering. Var och en för sig ganska negativa och oödmjuka men tillsammans ett helt annat budskap.


 


 


 


 


 

Min favoritskjutbana

Oaktree Gun Club ligger i Newhall, Kalifornien, och är en helt underbar plats, om man gillar skjutbanor förstås. LAPD har en egen skjutbana inne på området och utöver deras bana finns det ytterlige minst ett tjugotal banor på området. Du kan även hyra alla sorters vapen, från finkalibriga pistoler till kaliber 50 gevär.

På området finns även restaurang, utbildningslokaler, skeetbana, trapbana samt en stor butik som säljer allt från automatvapen till vapenskåp och kläder. Själv köpte jag en keps...   

Nu senast i januari 2014 blev jag och mina kollegor skjutsade i en fyrhjuling upp till bergets topp och sedan väntade 15 olika stationer på att klaras av med hjälp av varsitt hagelgevär. Roligt, på riktigt…


 


 

Samtidigt som vi sköt passade jag även på att njuta av den underbara naturen, lyckan var fullkomlig när två ”Red Tailed Hawks” kretsade majestätiskt över våra huvuden samtidigt som solen sken i den 30 gradiga värmen.


 


 


 


 


 

 


  


 


 

BASS PRO SHOP

Detta måste vara världens coolaste friluftsbutik, kolla in bilderna! Jätteakvarium, vattenpassager, vattenfall och självklart en egen restaurang.

Lägg till en butik som har i stort sett allt man kan önska sig oavsett man är fiskare, jägare eller campare, så förstår ni vad jag menar. Ligger ”nära” där jag bor med LA mått mätt, tar bara en timme med bil, två om det är köer…


 

 


 


 


 


 

 

Bob´s

Bob´s är en av de äldsta hamburgerställena i USA och ligger några hundra meter från mitt hotell.

Varje fredag, året runt, samlas bilentusiaster för att visa upp sina bilar som självklart mestadels är gamla amerikanare. Jay Leno brukar dyka upp lite då och då med någon av sina samlarbilar. 

Denna Ford är från 1915 och är väl kanske inte i ”mint condition” men gud vad den var charmig med alla gamla detaljer. Kolla in regskylten som visar att fordonet ej dras av häst. Ägaren berättade även med sorg att de hade varit tvungna att sätta in glödlampor i framlyktorna, innan dess var det någon form av lampolja i behållarna om jag förstod allt rätt.

Coolast av allt, de kom inkörande med bilen på parkeringsplatsen, kan väl gissa att sittkomforten var si så där… 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Diverse foton

Här kan man prata om ”trädkramare”. Kan konstatera att naturen som konstnär är svårslagen. Detta stängsel står utanför Warner Brothers filmstudios i Burbank, mitt i staden med andra ord.


 


 


 


 

Sådant här ser man nog bara i Los Angeles, känns åtminstone så. Blev förvånad när bilägaren kom ut från ett café iklädd vita chinos och nystruken skjorta! 

Skulle vara kul att sätta fast en sticker på bakrutan med texten ”Yes honey, I will clean the car, tomorrow…” 


 


 

 

Namnet på gatan fick mig att tänka på Dustin Hoffman när han spelar Gaylord Focker i filmen med den svenska titeln ”Släkten är värst”.


 


 


 


 

Det här är hör och häpna ”Los Angeles River”. Trodde väl att den skulle vara lite med naturlik kanske… Känns ungefär lika flodaktig som en betongkulvert. Här har det spelats in drösvis med filmer, åtminstone i de bredare delarna, oftast spännande biljakter där hjälten till sist får fatt på den elaka busen. 

Bredvid ”LA river” går en grusväg som blivit min favoritplats när det gäller mina dagliga promenader. Jag försöker gå en snabb promenad på drygt en timme i samband med lunchen. En lunch som tyvärr oftast bara består av 2 st. proteinbars och två flaskor vatten, måste ju jobba också…


 


 

2013


Bokmässan i Göteborg Hösten 2013

Äntligen är den här!  Annikas Dream Team i sitt esse! 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Lokaltidningen "Mitt i" har en artikel på mittuppslaget! Jag är hedrad!

Lokaltidningen "Mitt i"s mittuppslag 20130820
Tage i mitt 20130820.pdf (293.39KB)
Lokaltidningen "Mitt i"s mittuppslag 20130820
Tage i mitt 20130820.pdf (293.39KB)

Magasinet Paragraf har recenserat "Den Aningslöse"!

Läs gärna recensionen http://www.magasinetparagraf.se/boktips/den-aningsloese-3067

Writers room" juni 2013 inför Johan Falk säsong 3. 

Manusförfattare, regissörer och skådespelare i en salig blandning. Ja det är Mikael Tornving i skägg tillsammans med bland andra Jakob Eklund, Jens Hultén, Meliz Karlge och Alexander Karim. 

Under dessa veckor diskuterar vi storys, karaktärsutveckling och annat som ska ligga till grund för Johan Falks vidare öden.  Vad jag och Jakob Eklund funderar över? Vem vet, kanske något om vad som ska hända Johan Falk...

    

Alexander “The Mauler” Gustafsson

Besök i Johan Falks Writers Room av ingen mindre än Alexander “The Mauler” Gustafsson. Han är en av världens bästa MMA fighters, i mina ögon den absolut bästa! Alexander är till höger...

Alexander är en stor Johan Falk fan och blev inbjuden att se arbetet bakom kulisserna med den kommande tredje säsongen. 


 

Calle Paulsson

Fick ett ex på posten av författaren himself för en vecka sedan. Den Aningslöse av Tage Åström. Det går inte att ifrågasätta Tage, den roman han skrivit bygger på hans egna upplevelser. En polisiär verksamhet i gråzoner som han själv var chef för. SSI, Sektionen För Särskilda Insatser. Man har hört mkt gamla rövarhistorier av de äldre kollegorna genom åren. Självklart slår Tages berättelser det mesta. Vi snackar om en värld som för de flesta bara för några år sedan inte ens trodde fanns. Inte ens de flesta poliser.

Boken börjar bra. Mer vill jag inte säga utan jag råder er att införskaffa den. Om ni vill läsa om hur det på riktigt kan och har gått till för att bura in de riktigt tunga busarna. Utan fruar, hypnotisörer, medier och psykologers inblandning i polisarbetet. Fiktion och verklighet är en stor skillnad såklart. I detta fall blir vetskapen om att Tage skriver ur ett perspektiv som chef för SSI, en upplevelse av att allt egentligen borde vara fiktion, men det är det inte. Det är just det som gör det hela speciellt.

Inspiration till mitt eget skrivande. Även ifall mitt projekt "Santiago" handlar om något helt annat än vad "Den Aningslöse" gör. Självklart skriver jag om händelser som liknar det jag mött i mitt arbete. En värld av ungdomar som begår grova brott. Som jag skrivit innan är "Santiago" mitt alterego men ändå inte. Det finns klara skillnader. Ibland tänker jag att han är något jag skulle vilja vara, och ibland inte. Men han finns där ute. Någonstans!

http://www.finest.se/CalleP

Magasinet Paragraf

Visst bröt vi mot lagen

Han var känd i kriminella kretsar som en hårdhänt snut och menar att poliser måste få bryta mot vissa lagar. Han har själv gjort det, upprepade gånger. Som kriminalkommissarie var han chef för SSI. Hans bok, Den aningslöse, handlar om det.

 

En intervju av Dick Sundevall, författare och journalist

http://www.magasinetparagraf.se/intervjuer/visst-brot-vi-mot-lagen

 

AFTONBLADET

”Mina chefer gjorde korkade uttalanden”

Polisen Tage Åström greps för mutbrott – nu skriver han manus till Johan Falk

När kriminalkommissarie Tage Åström greps misstänkt för grova mutbrott och tjänstefel blev det starten på en ny karriär.

Han blev förlaga till GSI-chefen i de omtyckta Johan Falk-filmerna och även manusförfattare till flera av dem. Nu släpper han en bok.

– Det är en verklighetsbaserad deckare som lyfter på locket till polisens okonventionella arbetsmetoder, berättar han.

En artikel av Anders Johansson, Aftonbladet


 

 AFTONBLADET 

Ett dubbelsidigt reportage om snuten Tage och hans väg för att vi vanliga medborgare skulle känna oss någorlunda trygga i vår vardag. Att nämna är att Jan Guillou fick nöja sig med en sida.   

Red. 

   

ÄNTLIGEN!

Mannen, myten, legenden Tage Åström har skrivit en bok.

 Det är en spänningsroman som handlar om Sektionen för särskilda insatser. Det som gör den här boken så bra är att Tage tidigare arbetat som polis i över 25 år och dom sista åren som chef för SSI. Det som faller mig i smaken är att han på ett underhållande sätt beskriver jargongen poliser emellan, polisinteriörer och taktik så som det är på riktigt. Handlingen går ut på det spännande och cyniska spelet mellan en informatöroch en hanterare där brottslighet bekämpas med brott från polisens sida.

Mats Kemi

http://mensworld.se/author/kemi/


 

 

Tage Åström har hunnit göra mycket inom polisen. Från de tidiga årens radiobilsåkande via spaning hamnade han som chef för Speciella insatsstyrkan, SSI. Han jobbade också med att rekrytera infiltratörer, eller informatörer som det heter formellt. I Morgonpasset i P3 berättade han om de här lite hemliga och spännande delarna av polisens arbete och delade med sig av rafflande historier från sitt förflutna inom polisen.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2024&artikel=5507358

Jenny Strömstedt del 8

Tage Åström hos Jenny Strömstedt

Svenskt samhällsmagasin från 2013. I tio delar. Jenny Strömstedt analyserar tillsammans med gästerna Michael Nyqvist, Tage Åström, "Looptroop Rockers featuring Cleo" och Jenny A. Wenhammar veckans stora samtalsämnen.  

http://www.tv4play.se/program/jenny-str%C3%B6mstedt?video_id=2323997

Detta är dessvärre en betalvideo från TV4