Tage Åström

Författare samt tidigare chef för SSI

Action boken Den Aningslöse handlar om organiserad brottslighet och dess bekämpning

Tage Åström, född 1961, är författare, manusförfattare samt före detta kriminalkommissarie vid polismyndigheten i Stockholm. Han är uppväxt i Jakobsberg, 18 km norr om Stockholm och antogs 1982 vid Polishögskolan i Sörentorp, Solna. Under sina drygt 25 år som polis var Tage chef för flera olika specialenheter med inriktning mot bland annat kriminella mc-gäng samt annan grov organiserad brottslighet. 

Författare

I april 2013 gav Tage ut spänningsromanen ”Den aningslöse” (Bladh by Bladh förlag) som lyfter på locket till polisens ”okonventionella arbetsmetoder”. Metoder som Tage är väl insatt i som grundare och före detta chef för SSI, Sektionen för särskilda insatser.

För närvarande pågår arbetet med att skriva bok nummer två i serien om SSI och dess chef Simon Åslund. Boken har titeln ”Kodnamn Mormor” och kommer att ges ut under 2014.  

Manusförfattare

Tage är en av manusförfattarna till den populära TV-serien ”Johan Falk, GSI”. Serien är bland annat inspirerad av verklighetens SSI-enhet och handlar om hur privatpersoner används som informatörer och infiltratörer i arbetet mot grov organiserad brottslighet.

Övrigt

I mars 2007 greps Tage av Nationella Insatsstyrkan misstänkt för bland annat grovt mutbrott. Han beskrevs i media som en korrupt polischef som var köpt av den organiserade brottsligheten och hängdes ut med både namn och bild.

Efter två års väntan valde Tage att sluta som polis. I juni 2011, drygt fyra år efter gripandet, dömdes Tage i hovrätten till 3.400 kronor i böter för en dataslagning av en uppgift som var offentlig. Domstolen konstaterade att Tage hade rätt att göra dataslagningen på sin fritid men ej i tjänsten utan att koppla den till en tjänsteåtgärd. På övriga punkter frikändes han.

Media valde dock att ej rapportera om domen...

Tage är delägare i Scutus AB, ett säkerhetsföretag med spetskompetens inom bland annat utredning, skydd, spaning samt analyser. Han är även en flitigt använd föredragshållare.